• Медиите за EyeSTAR

  АМЕРИКАНСКИ ПИЛОТ ИЗБРА ИСТАНБУЛ ЗА ЛАЗЕРНА ОПЕРАЦИЯ НА ОКОТО

  broken image

  РАЗКА ГЕРАЙ
  Ню Анатолиън/ Истанбул

  Пилотът на Делта Еърлайнз, Камерън Нозлър, пропътува хиляди километри, за да дойде в Истанбул за лазерна операция на окото. След месеци на изморително проучване на центрове, технологии и техники за лазерни операции на очи, Нозлър избра клиниката за лазерно лечение EyeSTAR в Истанбул, за да се освободи от контактните си лещи. “След дълги часове на работа, очите ми започваха да парят и дразнят заради контактните лещи”, казва той. Това е разбираемо, но защо клиника в Турция? Няма ли хиляди клиники в САЩ? “Дойдох в EyeSTAR заради техния лазер и изчерпателните отговори на въпросите, които им зададох”.
   
  Лазерът на EyeSTAR, WaveLight Allegretto Eye-Q, е най-бързият лазер в света и все още не се използва в САЩ, тъй като трябва да получи одобрението на американската Агенция по храните и лекарствата (FDA). Предишният модел на лазера има одобрението на FDA и до момента е показал най-добрите резултати, но той работи със скорост от 200Hz. Лазерът в Истанбул, избран от Нозлър, работи със скорост 400Hz, което означава по-кратко време за провеждане на операцията. Освен това лазерът има и функция Wavefront за индивидуална аблация.
   
  Клиниката за лазерно лечение EyeSTAR, основана през 1999 г., е една от първите в Турция, която започва да лекува чуждестранни пациенти, като по този начин дава начало на здравния туризъм в страната. Клиниката е ограничила броя на пациентите до 10 на ден. Въпреки че тази бройка не изглежда реалистична от финансова гледна точка, управата на клиниката заявява, че всеки ден получават цветя и благодарности за висококачественото лечение и нощем спят спокойно знаейки, че прилагат най-доброто лазерно лечение в целия свят.
   
  Името EyeSTAR идва от успеха на основателя на института Д-р Исмаил Гюркан Челиккол, тъй като той е единственият турски очен лекар, който през 1998 г. е приет в престижната програма Eye-STAR на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (УКЛА).
  Д-р Челиккол има идея да основе в Турция лазерен център, предназначен изцяло за лазерно лечение на очи, който да работи с най-добрите системи и технологии и да държи стандарти равни или дори по-високи от тези на клиниките в САЩ и по света. Основаването на такъв център било негова мечта от годините, през които работил в САЩ в Университета Джон Хопкинс и Калифорнийския университет. Преди да основе EyeSTAR, той посветил пет години на проучвания на най-добрите лазерни центрове в САЩ и чужбина. Освен съвременните методи и оборудване за лазерно лечение, които прилага, клиниката е забележителна и заради добрата среда и обстановка. Техните операционни зали бяха сред първите, които въведоха системата за прочисване на въздуха НЕРА в Турция. Освен това клиниката е сред малкото центрове за лазерна хирургия, които прилагат система, свеждаща стреса на пациентите до минимум. Очевидни са и други предимства като операционните с прозрачен лазер.
   
  Повече от 90% от пациентите на EyeSTAR идват в Истанбул от чужбина, включително и Генералният мениджър американката Ясемин Юсуфоф, която пристигна като пациент от Япония преди една година и в последствие беше назначена да работи тук. “Зрението ми беше изключително лошо през по-голямата част от живота ми. Носех контактни лещи непрекъснато в продължение на 14 години и много се страхувах да не се случи земетресение в Япония”, казва Юсуфоф. “Защото в такъв момент не бих могла да си намеря очилата, а и очевидно не бих имала време да си сложа лещи”, допълва тя. “Проверих клиники в Ню Йорк и Токио, но всички те ме караха да се чувствам не като пациент, а като клиент, на когото се опитват да продадат лазерна операция на окото. Освен това, за мен беше шокиращо, че технологията, която се използва тук, не се прилага в САЩ, това е като да караш специална нова спортна кола, която още не е пусната на пазара. Избрах EyeSTAR не само защото използват висша технология, но и защото те наистина са бутикова клиника. Дори не се чувствах като в клиника, нямаше сестри и лекари в престилки, само мили и сърдечни хора, които търпеливо отговориха на въпросите ми и подробно ми обясниха процедурата.”
   
  EyeSTAR е лекувала много известни личности, включително певеца Илхан Шешен, телевизионния говорител на Euro Sport Уве Винтер, водещата на MTV Мин Кай Пан Ти.

  Чудото на Истанбул!

  Оле Хенриксен от Дания е един от доволните пациенти на EyeSTAR и ето какво казва той за своето преживяване: “Дайте си шанса да изживеете това чудо, ако ви се налага да гледате света през очила. Аз бях един 52-годишен мъж с късогледство (около 4.5 диоптера и на двете очи), освен това имах и астигматизъм на двете очи. Реших да си направя лазерна операция, което е много скъпо в родната Дания, затова потърсих в интернет кое е най-доброто място за операция и скоро попаднах на екипа на EyeSTAR в Истанбул”.
  Пристигнах в Истанбул, взеха ме от летището и ме закараха в хотел, в който ми бяха направили резервация от клиниката. Следващите два дни прекарах като турист в прекрасния град Истанбул. На третия ден ми направиха тест на очите, а вечерта на четвъртия ден щях да се подложа на лазерната операция. Никога не съм преживявал толкова безболезнена и кратка операция. И двете ми очи бяха оперирани за по-малко от пет минути и въпреки че бяха пълни със сълзи, вече виждах света по-ясно. На следващия ден прекарах сутринта във взиране през прозореца, изумен от безупречното ми зрение, гледайки прелитащите в далечината над Истанбул птици и дори малки насекоми, като за първи път от 39 години насам можех да се наслаждавам на ясния изглед на заобикалящия ме свят. Сега, една година по-късно, зрението ми все още е перфектно, очният ми лекар току-що ме прегледа и заяви, че това е най-добрият резултат от лазерна операция, който някога е виждал, а той е виждал много такива. Наистина се наслаждавам на новия си живот без очила, вече не се чувствам като слепец в дъждовно или влажно време, очилата ми не се изпотяват когато спортувам и сега мога да се наслаждавам на всичките 180 градуса от хоризонта. Направете си незабравим подарък – подложете се на лазерна операция в EyeSTAR и се насладете на подкрепата на техния екип. И дори не е скъпо, затова нямате оправдание – елате в Истанбул, градът на чудесата”.

  Приятно пътуване, хубаво подобрение​

  ФАКТИ (Швейцария)

  Пациенти на очна клиника в Истанбул EyeSTAR

  12, ЗАГЛАВНА ТЕМА, МЕДИЦИНА ФАКТИ 26/06

   

  Очните лазери в Турция, терапията със стволови клетки в Тайланд, детето по желание в Испания – става дума за медицински постижения, във връзка с които швейцарките и швейцарците в последно време с удоволствие пътуват да се лекуват в чужбина.


  От Одетте Фрей и Курт Бранденбергер
  С изсъскване стъклената врата се хлъзва встрани. Звучи поп-музика от преддверието. Добре дошли в EyeStar (АйСтар), една клиника в Истанбул, която се е специализирала в лечението на очи с помощта на лазер. Навън движението кипи в горещината, вътре цари разтоварващо клубно настроение. Джилберт Шийсер си взема една кокакола от бара и се оставя да потъне в белия дюшек покрит с изкуствена кожа.
  40-годишният баща на семейство от Дийлсдорф е долетял в Истанбул, за да си подложи очите на лечението с лазер. Вчера той се е регистрирал в своя хотел в известния квартал Бейоглу. Днес той ще бъде опериран. В други ден той отново ще си е у дома – с остро зрение.
  Метрополията на Босфора е тайният град на Ласик, на лазерната операция на окото, която освобождава от късогледство и далекогледство. Уморените от носенето на очила и контактни лещи идват тук предимно от Западна Европа на лов за келепир: в Швейцария Ласик-операцията струва 7000 франка. Една луксозна интервенция, която не се заплаща от здравните каси. В Истанбул Шийсер трябва да плати само малка част от тази сума: 1000 Евро.

  Лечението с очни лазери в Турция, изсмукването на тлъстини в Тунис, дълго мечтаното дете по желание в Испания – ако става дума за медицински постижения, все повече швейцарци и швейцарки действат прагматично.
  Те пътуват набързо до чужбина, където има добра медицина за малко пари. Или се предлагат медицински услуги, които не могат да се получат в Швейцария – като даряването на яйцеклетка или новата терапия със стволови клетки за сърцето. Ласик-туристът Шийсер стига до извода: „И в чужбина има добри лекари. Защо да не се лекувам там?”

  Медицинският туризъм е феномен познат по цял свят: Американци от САЩ без здравна осигуровка, англичани, които трябва с месеци да чакат за операция в своята страна, летят до Тайланд, Сингапур или Индия. Там има байпас, както и нова тазобедрена става веднага и на смешно ниска цена. Ако в миналото се е считало кошмарен сън да се разболееш в чужбина, днес болните летят за чужбина. „Това може да има ефект върху американската здравна система, какъвто има японската автомобилна промишленост върху американската”, предсказва принстънският икономист Уве Райнхардт.

  Клуб Медик вместо Клуб Мед

  В глобалната болница царува разпределение на труда:
  Куба се счита за тайна дестинация за определени кожни болести, Бразилия е Мека за козметичните операции, а Южна Африка примамва със сафарито за опъване на лицето – клуб Медик вместо клуб Мед.

  Джилберт Шийсер и неговите пет съпациенти изучават декларацията за съгласие за Ласик-операцията. Тя е написана на перфектен немски език. Немски говорят свободно и двама от петимата сътрудници, които се грижат за пациентите. Те се стараят да създадат една подчертано разведрена атмосфера. Носят се смях и шеги. Госпожата от Щутгарт, която пристъпи прага малко ядосана, сега вече изглежда доста се забавлява.

  Шефът на клиниката Гюркан Челиккол е правил изследвания в два реномирани щатски университета и се е върнал в Турция с целта „да изгради един от най-добрите лазерни центрове в света”. Това също означава: никакво масово обслужване. На ден обслужващият лекар оперира максимум десет пациента, девет от които са чужденци. „Ние придаваме стойност на това, предварителният преглед, операцията и допълнителният контрол да се извършват от един и същ хирург”, казва Челиккол. Всички негови лекари имат зад гърба си вече между 5000 и 20 000 Ласик-интервенции. „Ние оперираме само пациенти, които наистина са подходящи за Ласик-операция. Около един на всеки десет отхвърляме, защото Ласик-операцията не би дала добър резултат при него.”.

  В ранния следобед Джилберт Шийсер ляга на кушетката в операционното помещение. Хирургът се навежда над него, двама асистенти са под ръка. След двадесет минути всичко вече е минало. „Моите очаквания бяха надхвърлени”, казва доволният Шийсер на следващия ден. „Аз виждам вече почти обезпокоително остро.”

  Дали Шийсер е имал просто щастие, или една Ласик-операция в Турция може да бъде толкова добра, както у нас? Да, може. Но разликите от клиника до клиника, от хирург до хирург в Турция са толкова големи колкото и тук в страната. Качеството зависи от много фактори. Нещо за уредите. Лазерът в клиниката Айстар е Allegretto Wave Eye-Q 400 Hz.
  “Топмодерен”, атестира швейцарският Ласик-експерт Фархад Хафези, който работи в реномираната частна очна клиника IROC (ИРОК) в Цюрих, „в Швейцария има лекари, които използват по-стари уреди.”

  Който има очи без усложнения, той би могъл да се лекува на много места, казва Хафези. „Около пет процента от случаите обаче са с усложнения и трябва да бъдат точно изяснени.” Затова, който се оглежда за лечение в чужбина, трябва да избягва клиниките, където се действа като на конвейр.

  Ясно е следното: Дали една Ласик-интервенция ще бъде успешна или не, не е въпрос на страната. Предполага се, че един турски или един тайландски лекар, който се е специализирал по извършването на Ласик-операции, върши по-добра работа, отколкото швейцарският очен лекар зад ъгъла, който извършва само една шепа интервенции за година. А с един небрежен предварителен преглед, един лекар в Берн, както и в Бангалоре може да опропасти очите на някого.

  Институтът EyeSTAR LASIK е представен на националната швейцарска телевизия в престижната здравна програма "PULS"

  broken image

  След 25 години за първи път без очила! (Германия)

  ВЕСТНИК АЛТЕНА – БР. :21.10.06
  СЛЕД 25 ГОДИНИ ЗА ПРЪВ ПЪТ БЕЗ ОЧИЛА

  Очната операция с лазерна техника може да направи излишни помощните средства за виждане. В Турция от 90-те години се прилага методът LASIK (ЛАСИК). Един ден след интервенцията оплакванията изчезват. Фокус в зелената точка.

  Ван Силке Гелхаузен

  АЛТЕНА. Истанбул, събота – сутринта, два часа. След приятния полет на място до прозореца и видимост към залязващата луна, аз напускам района за получаване на багажа и се оглеждам за господин Мендерс Ал. След няколко секунди откривам табелката „EyeSTAR” („АйСТАР”) и непознатия ми сътрудник, който трябва да ме заведе от летището до хотела. Ал ме поздравява на перфектен немски с леко швабски акцент – той е живял 27 години в Щуттгарт – и обяснява, че трябва да чакаме още двама души. Стив и Стефания са пристигнали със същия самолет, Стив носи очила като мен и също има дата за операция в понеделник.

  Аз си бях оставил една година време за вземане на решение, дали и колко пари искам да инвестирам за лазерна операция на очите срещу моето късогледство. Аз претеглях рисковете и ползите, допитвах се до различни „минали през лазера” познати, сърфирах в Интернет. Отдавна имах желанието за живот без очила и контактни лещи, моите различни дейности на открито и междувременно станалите над шест диоптъра винаги изискваха добра организация на помощните средства за виждане. „Веднъж да заспя под звездното небе и да мога наистина да виждам звездите!” беше любимият ми отговор на въпроса „Защо?”.

   

  Когато ми попадна една брошура – Пътеводител за екскурзии в Истанбул през юли пред книжарницата в Катерльо, моето решение беше твърдо: ще си купя самолетен билет до Босфора.

  Турция беше, освен Гърция и Италия, една от първите страни, която приложи методът ЛАСИК в началото на 90-те години. Чрез постоянното по-нататъшно развитие, специализирането и извършването на много десетки хиляди операции турските лекари станаха водеща величина в Европа в тази област и предлагат операцията на цена, представляваща една трета от разходите за такава операция в Германия. Последното се дължи освен на по-ниските заплати и по-ниския жизнен стандарт, също и на по-малката норма на печалба в Турция.

  ЛАСИК е съкращение за: „Лазер ин ситу Кератомилеус”. Зад този изкълчващ езика израз се крие следният метод:

  С микрокератомно острие се изрязва една 0,16 милиметра дебела ламела (пластина) от роговицата и се прегъва като капак настрани. След точно центриране, високопрецизният Екскимер-лазер отнема тъкан във вътрешността на роговицата според слабостта на виждането. Процесът с лазера трае по-малко от половин минута. Шайбичката роговица се прегъва обратно на мястото си и се притиска. Тя се самозалепва от само себе си и не трябва да се зашива. Предимствата на метода ЛАСИК: Повърхността на роговицата остава цяла, образуването на белези е малко и пациентът няма или има съвсем малки болки след операцията.

  Аз имам за пръв път време да поразгледам единствения град в света на два континента и всяка мисъл за операцията изчезва. Истанбул има, по груба оценка, около 16 милиона жители. Точните цифри никой не ги знае и всяка година към тях се добавят около 250 000. Пришълците, най-често от източния Анадол се надяват да намерят по-добър живот в метрополията. Но мечтаната работа остава най-често само мечта, много хора работят като неквалифицирани общи работници и прекарват своето съществуване в бедняшките квартали.

  Най-силният притегателен пункт на столицата на три световни империи без съмнение са културно-историческите атракции. Света София, джамията Султан Ахмед и дворецът Топкапъ са световно известни и правят моето „кратко лазерно пътешествие” много по-атрактивно.

  Преди обяд в понеделник в 11 часа започва процедурата с формалностите, заплащането и различни предварителни прегледи. Измерват се дебелината на роговицата и очното налягане. Ретината се преглежда и се нарисува точна картина на повърхността на роговицата. Определя се стойността на ъгъла на пречупване на очите и разбира се силата на моето зрение. След това имам няколко свободни часа и ме чакат в 17 часа за операцията.

  Стив е на ред преди мен, неговата приятелка наблюдава през един прозорец десетминутната интервенция. На един голям екран всичко може да се проследи точно, записва се един филм и се прехвърля на CD (компактдиск). Аз предпочитам, да не гледам толкова точно това и мога междувременно да седна в креслото за масаж.

  Най-накрая лягам на операционната маса. Лекарите ми дават указания на английски. Фред Озатакан сяда до мен и превежда на немски – сигурното си е сигурно при тази възбуда. Залепват ми миглите. Капват ми упойката в окото, слагат фолио и блокировка на клепачите. Поставеният пръстен, който засмуква окото с голямо налягане, предизвиква за кратко време неприятно налягане и тъмнота. Сега започва действителната операция. Аз трябва да се концентрирам в една зелена светеща точка в центъра, която понякога е мъглява и се вижда слабо. Аз виждам променящи се форми и цветове и, за да се разсея се опитвам да си фантазирам, че съм под влияние на дрога. При второто око концентрацията не става толкова добре и д-р Джезми Кахведжиоглу трябва на два пъти да ме връща към зелената точка. Това не е проблем за успеха на операцията. Лазерът просто прекъсва и продължава след центрирането на окото.

  След операцията очите парят и сълзят и аз имам чувството, че имам пясък в окото. Но не бива в никакъв случай да го търкам. Това би могло да доведе до сериозни усложнения. Аз трябва да използвам капките, които ми дадоха и да пазя моите най-важни осезателни органи в буквалния смисъл „като зеницата на окото си”.

  Ако успея да задържа отворени очите си, аз мога за пръв път от 25 години насам да виждам ясно без помощни средства за гледане.

  На следващия ден неудобствата са почти изчезнали и аз виждам почти идеално. Допълнителният преглед показва 100% острота, аз се записвам в книгата за гости, в която са се увековечили някои знаменитости като вратарят Тони Шумахер. Освен безбройните записвания на германци аз преминавам край редове на пациенти от Кения, Калифорния, Норвегия и други страни.

  Не ми остава много време, в 18:30 часа пилотът вече ще стартира полета за Франкфурт. С нови очи и с впечатления от един друг свят аз поемам по обратния път – разбира се отново на място до прозореца.

  broken image

  ТОЗИ БИЗНЕС ИМА БУМ – ПРЕДИ ВСИЧКО В ЧУЖБИНА С УМЕРЕНИТЕ ЦЕНИ ТАМ
  се плащат 1000 Евро вместо 4000 Евро в нашата страна. Стандартът е висок, но има и рискове.

  Никос Шпет

  Истанбул / Хамбург

  Голи стени, полиран до блясък под, лъскави метални повърхности. Оранжева табела на вратата предупреждава за наличието на лъчения. Доктор Булент Аян и неговите две асистентки са забулени от глава до пети и изглеждат като сътрудници на фирмата за производство на цифрова техника Infineon (Инфинеон) „ Трябва ли да Ви държа ръката?”, пита помощник-лекарката Гюлцин Исмаилоглу. Повечето я поемат с удоволствие.

  После окото се фиксира. Една зелена светлинка мига. Лазерът изкарва един хобот и се закрепва здраво към очната ябълка. Става тъмно. С бръмчене прецизният скалпел изрязва една ламела (пластина) от роговицата. Тя се прегъва назад, светещи светкавици стрелят в окото. След десет минути двете очи са обработени, операцията е успешна. Четири диоптърното късогледство е вече минало. „Ние ще се видим утре”, казва доктор Айан. „След това можете да откриете Истанбул с Вашите нови очи”.

  Ласик-лечението в клиниката Eyestar (Айстар) в центъра на турската столица струва 1000 Евро – за двете очи. В Германия за това трябва да се заплатят 4000 до 5000 Евро.

  Поради това все повече късогледи се лекуват в една от многото клиники в Истанбул. Предпочитани са също Братислава, Краков, Киев или Барселона, защото са изгодни цели за лазерния туризъм. По оценки на германските съюзи около 5000 граждани на ФРГ пътуват ежегодно за извършване на Ласик-операция в чужбина – тенденцията е броят им силно да нараства.

  При Айстар 90 процента от пациентите са чужденци. Те идват от Холандия, Норвегия, Швейцария и от всяко кътче на Германия – като Швебиш Халл, Нийдеркрюхтен или Ландшут. Един от най-обещаващите клиенти беше Томас Воолфарт, втори през 2004 г. в Шоуто за таланти „Star Search” по Сат. 1. Той дал „веднага след операцията малък концерт от радост”, прави реклама клиниката в Интернет. Стандартът при Айстар както изглежда е добър. Извършващите операциите са интернационално образовани и са извършили няколко хиляди лечения. В клиниката се намира един от най-модерните лазери, които са на пазара, потвърждава производителят Уейвлайт от град Ерланген. Операцията е толкова изгодна, защото разходите за наем и за живот в Турция са многократно по-ниски отколкото в Германия. „Ние не можем да предложим такива цени при нашата система на заплати и при разходите за наем”, казва Йорг Хассел от Съюза на Специализираните Клиники на Германия за Очен Лазер и Рефрактивна Хирургия (VSDAR).

  Големите разходи за една Ласик-операция възпират тъкмо в конюнктурно мъртвия период много германци да направят тази крачка. Секретарят на Съюза Хассел счита, че тази година ще бъдат направени с 25 процента по-малко операции, отколкото през 2004г. „Вместо както се очаква 120 000, ще бъдат вероятно само 90 000”, казва той. При това Германия има потенциал за догонване на другите страни. Докато в Португалия, Испания и в САЩ с лазер се лекуват повече от 5000 на един милион лошо виждащи жители, квотата тук е 1800. Едва общо 600 000 от 52 милиона германци със слабо зрение са се подложили на лазера. За сравнение: през 2005г. в Европа се очакват 1,2 милиона операции (без тези във Федерална Република Германия), а само в САЩ се очакват 2,3 милиона операции.

  „Методиката силно се е подобрила и се счита, че при нея няма усложнения”, казва Георг Екерт от Професионалния Съюз на Очните Лекари в Германия (BVA). Въпреки това темата била все още „невероятно плашеща”, според опита на лазерния специалист Маттиас Маус, който между другото освободи TV-водещата Илона Кристен от нейните помощни средства за виждане. При това се добавя и фактът, че в Германия очилата имат по-високо приемане, отколкото в другите страни. Така например те са същински недостатък в Португалия или Испания.

  Шест от десет германеца посочват в една анкета на Дружеството за Изследване на Консумацията (GfK), че „в никакъв случай” няма да се подложат на лазерна операция в чужбина, но въпреки това мнозина го правят, така че там непрекъснато възникват нови клиники или наличните се разширяват. Така например в Турция, където лазерният производител Уейвлайт усеща „силно търсене” също и на уреди за 450 000 Евро по данни на ръководителката на маркетинга Катрин Тайгелер, е пламнала интензивна конкуренция за германските клиенти. Няколко лазерни центъра предлагат вече предварителни прегледи в Германия и примамват клиентите с атрактивни пакети за пътуване и лечение при Босфора.

  Германските лазерни експерти гледат загрижено това развитие. Шефът на клиниките ЕвроАйс (EuroEyes-Kliniken), Йорн Йоргенсен оценява риска от усложнения на до двадесет пъти по-висок. Годишно над 100 пациента оперирани в чужбина трябва да бъдат лекувани допълнително. Докато в Германия важат строгите ISO-стандарти и TÜV-норми, извън Европейския Съюз законовите разпоредби са хлабави. Също и в Турция не важи задължение за гаранция, ако интервенцията не успее. „При грешка поради лошо умение пациентите имат лош шанс.”, казва Хазел. При това някои клиники биха спестили средства за хигиена и техническо обслужване на уредите и биха използвали скъпите операционни скалпели многократно.

  Германските лекари знаят също за пратени в архива лазери и в Турция. „При това един уред трябва да се използва максимум пет до седем години”, казва Тайгелер.

  Друг проблем е налице при предварителното и допълнителното лечение. Едва на място лекарят може да реши, дали един пациент изобщо е годен за интервенцията. Ако обаче той е вече тук, той с неудоволствие се отпраща. „Освен това за хирурга е важно да преглежда пациента няколко месеца след лечението, за да получи обратна връзка за своята работа.”, казва лазерният специалист Маус. Той обаче посочва, че в Турция освен черните овце има и отлични лекари и „Шансът всичко да протече добре е много голям.”.

  За да има повече хора, подлагащи се на лазерното лечение, сега и в Германия падат цените. Някои предлагащи правят реклама с по 1000 Евро на око. Представителят на клиниките Хазел е скептичен: „Ако цената пада, качеството страда.”

  Едно око се подготвя за Ласик-операция. С интервенцията могат да се коригират късогледство до -10 диоптъра и далекогледство до + 3 диоптъра. Кръгло 3,5 милиона души по цял свят се лекуват по този начин всяка година. Германците са все още сдържани. През 2005г. броят на Ласик-пациентите трябва да спадне до 90 000. За сметка на това все повече отиват в чужбина.

  ЗДРАВНИЯТ ТУРИЗЪМ ИМА БУМ ПО ЦЯЛ СВЯТ

  Дали ще са очни лазери, лечение на зъби или козметични операции, германците все повече ги влече в чужбина, където се подлагат на такива лечения. Поради по-малкия персонал и по-ниските експлоатационни разходи, цените там често са извънредно изгодни. Така например през миналата година според Тайландската Туристическа Служба повече от един милион от около дванадесет милиона отпускари са се лекували в местните клиники – сред тях и много германци. Любими за здравни и козметични операции са и източноевропейските държави Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Скъпите зъбни лечения струват там една трета от тукашната цена, едно уголемяване на гърдите може да се получи на половин цена. Самата Куба иска да се присъедини към имащия бум пазар. Слънцето и плажът са включени в това. (НА)

  ЕДНО МОМЧЕ ОТ БАЯ МАРЕ НАМИРА САМ ЛЕК ЗА ОЧИТЕ СИ

  (Румъния)

  broken image

  След една година и половина проучване...

  Сряда, 14 юни 2006 г. Гласът на Марамуреш
  След една година и половина проучване

  ЕДНО МОМЧЕ ОТ БАЯ МАРЕ НАМИРА САМ ЛЕК ЗА ОЧИТЕ СИ

  Дана Г. БУЗУРА

  Хирургическа намеса в продължение на само няколко секунди променя живота на един младеж от Бая Маре. Даниел Мариус Филипан доскоро е страдал от миопия с астигматизъм. За да се коригира зрението му, се налага хирургическа намеса с лазер. 26-годишното момче, запалено по компютрите, твърди, че от момента, в който разбира за възможността да бъде излекуван по този начин, започва да търси в интернет всичко за процедурата и най-добрите клиники за тази интервенция. Сам намира и се свързва с една клиника и се подлага на операцията. Сега, Даниел казва, че е щастлив: вече няма нужда да носи очила.

  Проблемите за Даниел започват когато е на 10 години. Започва да не вижда добре надалече. След преглед при очен лекар, се налага да сложи очила. Въпреки това, в училище трябва да стои близо до дъската, за да вижда написаното. На 22 години си купува кола и взима шофьорска книжка. Очевидно и тук започва да има проблеми. „Въпреки че виждах много добре с очилата през деня, в тъмното беше истинско предизвикателство да шофирам. Виждах много слабо, а фаровете на насрещно идващите коли ме заслепяваха. Разбрах, че без очила не виждам почти нищо в тъмното или при слаба светлина. Осъзнах, че съм зависим от очилата.” През лятото на 2004 г. Даниел Мариус Филипан решава да се подложи на операция с лазер. Научава, че има възможност за това в страната (Румъния) и отива на консултации в специализирана клиника. „При прегледа ми казаха, че след операцията ще имам диоптър около -1. Също така ми казаха, че след операцията ще ми се намали цветовият контраст. Това не ми хареса и започнах да търся в интернет всичко за поколенията лазер Excimer, процедурите около операцията, такива без усложнения в дългосрочен план. Поинтересувах се от резултатите и мненията на пациентите след такива операции, за да направя най-добрия избор.”

  Сам намира най-добрия лазер за операцията.

  След няколко месеца търсене Даниел разбира, че най-новото поколение лазер подходящ за диагнозата му, се намира само в клиники в чужбина. Младежът вече е научил толкова много технически подробности за този вид лазер, че може да обяснява часове наред. След повече от година търсене, открива клиника в Израел. „След като проучих всичко, констатирах, че това е единствената клиника с подобен лазер и реших да отида сам там. В клиниката имаше определен човек, който да дава информация (не се чете) за всичко, от което се интересуват потенциалните пациенти. Дълго обсъждах с въпросния човек преди да пристигна там. Лекарят ме прие по изключителен начин. Изобщо не се задържах в болницата, тъй като същинската интервенция продължи само няколко секунди. Упойката представлява две капки, които ми сложиха в очите. Веднага след операцията виждах по-добре. Три дни след нея отидох на контролен преглед за няколко минути. Върнах се обратно вкъщи с моята кола. Карах предимно през нощта и нямах никакви проблеми със светлините на колите в насрещното движение. Общо операцията струваше малко над (не се чете) евро”, твърди младежът.
  Той дойде в редакцията на „Гласът на Марамуреш”, за да сподели, че е щастлив и се чувства свободен, че е осъществил мечтата си, която е смятал за невъзможна. „Проучвах всеки ден в продължение на година и половина, но не беше напразно”, заключава Даниел Мариус Филипан.

  broken image

  Карин Ееренсбергер (44г.), Помощник-лекарката от Максхютте-Хайдхоф е носила очила над 30 години, преди да се подложи на лазерна операция на очите в Истанбул.

  „ЗА МЕН ТОВА Е КАТО ЕДИН НОВ ЖИВОТ”

  33 години съм носила очила. Аз бях извънредно късогледа, със 7 диоптъра. Не можех ясно да виждам това, което се намираше на разстояние по-голямо от 30-40 сантиметра.

  Лазерната операция, така наречената ЛАСИК-операция в Германия трябваше да струва 4300 Евро. Това беше твърде много за мен. В Интернет попаднах на клиниката Айстар в Истанбул. Тя ми направи добро впечатление. Тогава аз говорих по този въпрос с моя очен лекар и изненадващо дори той ми препоръча тази клиника.

  Тогава ми стана ясно, че искам да направя това. В самолета отново изпаднах в колебания. Но на летището в Истанбул ме взе един много мил сътрудник и аз веднага се почувствах добре. Клиниката беше безупречно хигиенична. Като помощник-лекарка имам поглед за това. Един и същ лекар направи предварителния преглед, лазерното лечение и допълнителната контрола. За мен това беше важно, за да не се стигне до проблеми при съгласуването между различни лекари. След операцията веднага се справях без очила. Това е като един нов живот. Сега нито веднъж не съм имала нужда от очила при четене. Моят очен лекар направи измерване: 0,0 диоптъра. Понякога си мисля: Защо не съм направила това по-рано?

  4 300,-- Евро за ЛАСИК в Германия.

  1 080,-- Евро за ЛАСИК в Турция

  300,-- Евро разходи за полета

  260,-- Евро за 2 нощувки в 5-звезден хотел в Истанбул

  2 660,-- Евро действително спестени (61%)

  „ Нито веднъж повече не съм имала нужда от очила за четене.”

  Карин Ееренсбергер след нейната очна операция в Турция.

  „Бих могла да заплача от щастие.”

  Ингрид Шрьотер (52г.) след операцията

  „ПОЧТИ ЗАПЛАКАХ ОТ ЩАСТИЕ”

  broken image