• Често задавани въпроси

  За да си запишете час се свържете с нашия представител в България - Цвети Цонева:

  тел: 0896 622 857
  bg@eyestar.us

 • Що е то – ЛАСИК?

  LASIK (laser in situ keratomileusis) е рефракционна хирургическа процедура, използвана за корекция на късогледство, далекогледство и астегматизъм.

  Лазерът оформя роговицата – прозрачната мембрана в предната част на окото. По този начин се подобрява начина, по който окото фокусира светлината върху ретината (задната част на окото), позволявайки да се постигне перфектно зрение без очила или контактни лещи. НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

  Подходящ ли съм за ЛАСИК?

  Със сигурност ще узнаете това, след като приключи обстойният предварителен преглед. Възможността да се окажете подходящ за лазерна корекция е по-голяма, ако отговаряте на следните параметри:

  • Късогледство (до -10 диоптъра)
  • Далекогледство до +6.00 диоптъра
  • Астегматизъм до +/- 5.00 диоптъра
  • Не сте имали предишни сериозни заболявания на очите
  • Нямате катаракта
  • Не сте имали промяна в диоптрите през последните 6 месеца
  • Да имате навършени 18 години

   

  Доживотна гаранция EyeSTAR

  Тази гаранция е нашето обещание, че след корекцията на Вашето зрение с EyeSTAR, ние ще продължим да се грижим за Вас през целия Ви живот с напълно безплатни прегледи и по-следващи манипулации свързани с операцията, така че да постигнем най-добрия резултат за Вас.

   

  Но как е възможно EyeSTAR да предложи такава гаранция?

  Това е просто въпрос на сигурност – сигурност в грижата, която полагаме за пациентите си , в нашите висококвалифицирани и опитни хирурзи в областта и обслужващия персонал, както и в най-новата лазерна и диагностична технология, с която разполагаме.

   

  Доживотната застраховка EyeSTAR е нашата покана към Вас да споделите нашата увереност в успеха.

   

  Вашето LASIK пътешествие

  Купете си билет за Истанбул и оставете всичко останало на нас.

  Направо ще се влюбите в нас! Ние ще се грижим за Вас и ще Ви глезим, ще Ви резервираме хотел и ще Ви посрещнем на летището/автогарата, ще Ви покажем всички пъстри и прекрасни черти на Истанбул.

   

  Какво да очаквате преди процедурата: предварителен преглед

  Детайлен очен преглед ще бъде извършен от наш хирург. Това не е просто рутинна процедура, а цялостен, двучасов преглед, който ще диагностира пълното състояние на очите Ви и дали сте подходящи да се подложите на ЛАСИК корекция, както и коя технология би била най-добрият вариант за Вас.

  Правят се пълни изследвания на:

  • Дебелина на роговицата;
  • Топография на роговицата;
  • Томография на роговицата;
  • Цялостен анализ и карта на структурата на роговицата;
  • Определят се точните диоптрите към момента на прегледа;
  • Остротата на зрението;
  • Размер на зеницата в тъмна среда;
  • Определя се наличие на други заболявания (катаракта, глаукома и др.)

  След успешното преминаване на обстойния преглед, ще Ви подготвим за самата процедура, на която ще се подложите. Ще Ви дадем пълни инструкции, за това какво да правите и очаквате непосредствено преди и след операцията.

   

  Големият ден на операцията: Основни приготовления

  • Избягвайте кофеина и други стимуланти и антихистамини, които могат да окажат влияние на размера на зеницата.
  • Избягвайте алкохол и медикаменти, които предизвикват сънливост.
  • Носете удобни дрехи, не слагайте грим или парфюм.

  По време на процедурата:

  • Ще Ви сложим специални капки за очи, за да предотвратим дразненето и дискомфорта.
  • Ще Ви предложим хапче за успокоение, което можете да откажете.
  • Окото, което не се оперира в момента, ще бъде покрито.
  • На третираното око ще се сложи, специално приспособление, което да предотврати премигването.
  • Накрая, ще Ви помолим да фокусирате погледа си върху зелената светлина през цялото време на процедурата.

   

  След корекцията - време е за сън!

  • Антибиотик и противовъзпалителни капки ще Ви бъдат сложени, за заздравяване и възстановяване на очите.
  • Хирургът ще Ви направи още един преглед, за да се увери, че  операцията е била напълно успешна.
  • Ще Ви насрочим час на следващия ден за задължителен контролен преглед.
  • Ще Ви придружим до хотела.
  • Трябва да се опитате да си починете  (със затворени очи) или да поспите за поне 4 часа след процедурата.
  След лазерното лечение можете да очаквате няколко часа дискомфорт - напр. усещане за наличие на чуждо тяло в очите, парене и сълзене. Най-добре е след процедурата да заспите и затова LASIK лечението се прави късния следобед или вечерта.

  На следващия ден вече можете да се върнете към ежедневието си, но с една разлика - без очила и лещи. Възстановяването на зрението е изключително бързо. При ниските до средни предписания, над 80% от желаното зрение се достига дори през първия ден.

   

  Как ще стане пътуването?

  Практически аспекти за Вашето пътуване за LASIK в Истанбул.

  • Ако носите контактни лещи, моля свалете ги поне 1 седмица преди първоначалния очен преглед (за меки контактни лещи) или 3 седмици (за твърди контактни лещи).
    
  • Трябва да планирате да останете в Истанбул поне 1 нощ, за предпочитане са 2 нощи. Ако желаете лечението Ви да бъде проведено в същия ден, трябва да пристигнете сутринта.  
    
  • Ако желаете да Ви организираме престоя, моля изпратете ни имейл с информацията за Вашето пътуване, така че да можем да Ви посрещнем на аерогарата/автогарата и да организираме трансфера Ви до хотела, или до очната ни клиника, според програмата Ви.  
    
  • За нас ще бъде удоволствие да организираме пътуването и резервацията Ви в хотел. EyeSTAR сътрудничи с няколко хотела в Таксим (близо до района на EyeSTAR) в центъра на Истанбул, които предлагат преференциални цени на нашите пациенти
    
  • Обикновено персоналът в хотелите и в забележителностите в района на Истанбул говори английски и немски език. В персонала на EyeSTAR има хора с роден английски, немски, италиански, испански, японски, руски, български, румънски или френски език. Разбира се, ако времето позволява, ние ще Ви заведем да разгледате забележителности или ще Ви помогнем да се пазарите на Големия пазар (Grand Bazaar).
    
  • Моля уверете се, че сте си записали час, защото приемаме ограничен брой пациенти (10) дневно. За да си запишете час по телефона, моля позвънете на тел. 0896 622 857 или изпратете имейл на адрес bg@eyestar.us

  Боли ли лазерната корекция?

  Преди нея се капват анестетични капки, така че окото леко “изтръпва”. Може да усетите натиск, когато се прави роговичното ламбо. Усещането за болка е изключително рядко. Неприятни усещания има няколко часа след процедурата - необходимо е повече покой и сън. Лек сънотворен медикамент, който ще получите от центъра, и евентуално Paracetamol или Apranax ще ви помогнат да се справите с неудобството.

  Може ли да се гарантира 100 % зрение?

  Както при всяка медицинска процедура няма абсолютна гаранция. Статистиката у нас и по света показва, че над 96% от пациентите не се нуждаят от очила за шофиране след лазерна корекция. Крайните резултати обаче силно зависят от вашите диоптри, индивидуални особености за възстановяване след процедурата и много други фактори. Зрение 100 % (визус единица или 20/20) може да се постигне само ако вашите очи имат потенциал за такова зрение, т.е. имате високо зрение с очила или контактни лещи преди процедурата. Ако едно “мързеливо “ око с очила показва зрение около 50%, то след процедурата LASIK зрението ще бъде също около 50%, но без диоптрична корекция с очила. Върху лазерната процедура трябва да се гледа като на начин да намалите и отхвърлите бремето и постоянната зависимост от очила и контактни лещи.

  Има ли пациент, напълно ослепял след лазерна корекция?

  Не, няма. От 2 милиона случаи с LASIK през 2000 г. в САЩ, нито един не е загубил изцяло и невъзвратимо зрението си. Принципно съществува риск зрението да намалее, ако пациентът не спазва подробните указания, възникне инфекция на роговицата, подборът на пациенти е с пропуски или използваната апаратура е стара и амортизирана.

  Могат ли да се оперират очите едновременно - в един оперативен ден?

  Обикновено процедурата LASIK се извършва едновременно - в един ден. Това се предпочита от повечето пациенти поради безопасния характер и предвидими резултати. Удобство е бързото възстановяване на двуочното /бинокулярно/ зрение, особено ако не може да понасяте контактна леща в оставеното неоперирано око.

  При LASEK е възможно да се обмисли последователно опериране на очите в различни седмици, тъй като ще се нуждаете от няколко дни, за да се възстанови достатъчно зрението. Така ако се изработи само едното око и докато то се възстановява, може междувременно да си служите с другото. При пациенти с много високо късогледство това дори е предпочитан подход от лекарите, за да се види реакцията на окото.

  По време на очния ви преглед ще обсъдите относителните предимства и недостатъци на двата подхода и ще изберете един от тях според лекарския съвет и желанието ви.

  Колко продължава възстановителния период относно диоптрите?

  Резултатът след LASIK се стабилизира около 1-2 месеца след процедурата, а при PRK - след около 6-7 месеца. Ако се появи нужда от някакви малки диоптри за четене - това е резултат от възрастовото далекогледство, което възниква при всеки човек след 40-годишна възраст.

  Имам “сухи” очи. Това ще попречи ли на LASIK процедурата?

  Много пациенти търсят лазерната процедура, защото от контактни лещи им изсъхват очите и не ги понасят. Необходимо е синдрома на сухото око да се лекува - с изкуствени сълзи, овлажняващи гелове или миниатюрни “запушалки” за слъзните канали.

  След LASIK е нормално очите да са малко по-сухи поради временното нарушение на нервните окончания в роговицата. Симптомите са по-чести при продължително шофиране, взиране пред компютърния монитор или четене - все състояния при които очите се взират и мигат по-рядко. Това състояние е обратимо и трае около 3 месеца, като през този период се изписват изкуствени сълзи за капване.

  Какво означава монозрение?

  При пациенти около и след 40-годишна възраст, при които започват затрудненията при четене, е възможно едното око да се изработи да гледа ясно надалеч, а другото да се изработи за четене без очила, за да няма нужда от очила за близо или далече.

  При такова решение е задължително предварителната проба с контактни лещи - едното око се изчислява за далеч, а другото за близо. За хора над четиридесетте това е единствения вариант да не зависят от очила за четене. Ще имат монозрение - относително неудобство е загубата на двуочното зрение.

  Ще имам ли някакви проблеми с очите, свързани с лазерната корекция, например след 20 години?

  Това е изключително малко вероятно. LASIK е много сходна с друг вид ламеларна рефрактивна процедура, която се използва от 1949 г. /без тогава да се прилага лазер разбира се/. 50 г. по-късно пациентите след тази доста по-малко прецизна манипулация нямат необичайни и свързани с нея очни проблеми.

  Ще мога ли да се оперирам от катаракта /перде/, ако ми се наложи в бъдеще?

  Да, като оперативната техника няма да се различава от тази за другите пациенти. Единствено ще се използва друго формула за изчисляване на диоптричната сила на имплантираната изкуствена леща.

  LASIK ще ме предпази ли и излекува от други очни заболявания?

  Не. LASIK е медико-естетична процедура за коригиране на диоптри. Тя не предпазва и не лекува от катаракта, глаукома, отлепване на ретината, дегенерация на макулата или други очни заболявания. Правилно извършеният LASIK се счита за неутрална процедура спрямо окото и възникването на заболявания. LASIK не причинява заболявания, но и не профилактира заболявания, които ще се появят в конкретното око, свързани с неизменните промени и стареене на човешкото тяло.

  Отлепването на ретината се среща по-често при хора с високо късогледство. След лазерна корекция на диоптрите, късогледите очи няма да се нуждаят от очила, но това не променя тяхната предразположеност и повишен риск към отлепване на ретината. Те продължават да са анатомично относително по-дълги и с евентуално изтънена и променена ретина, за което е необходимо да се направят съответни изследвания, профилактика и лечение.

  Кога ще мога да шофирам?

  При LASIK ще може да шофирате след около 2-3 дни, а при PRK след около 7-8 дни. Това разбира се зависи от да ли двете очи са оперирани едновременно или не.

  Кога мога да се върна на работа?

  При LASIK принципно е възможно да се върнете на работа още следващия ден. При процедура върху двете очи по-разумно е да предвидите 1-2 дни отпуск, както и да не насрочвате неотложни ангажименти или решаващи срещи ако все пак трябва да сте на работа веднага. При LASEK и две оперирани очи ще се нуждаете от около седмица отпуск, през която да се възстановите от неприятните усещания и замъгленото зрение.